ELENCO  DELLE   PUBBLICAZIONI
REALIZZATE  NEL 
2003

Acquistucci R., Aureli G. , Codianni P., Colonna M., Galterio G.

T. turgidum ss dicoccum: chemical, nutritional and sensory evaluation of raw materials and pasta products

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 1307-1309

Aureli G.

Screening analysis for detection of mycotoxins in durum wheat samples from field crops

Proceedings of 2nd International Workshop "Durum Wheat and Pasta Quality : Recent  Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 301-304

Avantaggiato G., Quaranta F., Desiderio E., Visconti A.

Fumonisin contamination of maize hybrids visibly damaged by Sesamia

Journal of Science of Food and Agricolture, 83: 13-18

Belocchi A., Fornara M., Biancolatte E., Vecchierelli V., Desiderio E.

Varietà grano tenero. Lazio

L’Informatore Agrario, 59, 34: 34-35

Belocchi A., Fornara M., Ciriciofilo E., Biancolatte E., Del Puglia S., Olimpieri G., Vecchierelli V., Gosparini E., Piccioni C., Desiderio E.

Scelta delle varietà di grano duro: Lazio e Umbria

L’Informatore Agrario, 36: 41-44

Belocchi A., Quaranta F., Mazzon V., Berardo N., Desiderio E.

Fibre sorghum: influence of harvest methods on plant moisture and fibre content

Atti del Convegno IENICA “Non-food crops : from agricolture to industry". Bologna, 15-16 maggio 2003. Agroindustria, 2, 2/3:107-111

Belocchi A., Brogna G., Fornara M., D'Egidio M.G., Desiderio E.

Influence of environment, genotype and nitrogen fertilization on durum wheat quality

Proceedings of 2nd International Workshop “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 179-183

Boggini G., D'Egidio M.G., Di Fonzo N., Novaro P., Arcangeli A., Brandini R., Cecchini C., Colucci F., Fares C., Gosparini E., Palumbo M., Pucciarmati S., Schiavone M.G., Spina A., Virzì N.

Qualità del raccolto 2003 di frumento duro

L'Informatore Agrario, 36: 35-40

Boggini G., Palumbo M., Sciacca F., Blanco C., Pogna N.E.

Breeding of durum wheat for breadmaking quality

Proceedings of 2nd International Workshop “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends”. Roma, 19-20 novembre 2002: 277-280

Boggini G., Palumbo M., Sciacca F., Spina A., Pogna N.E.

Miglioramento della qualità panificatoria del grano duro

Tecnica Molitoria, 6: 613-625

Boggini G., Perenzin M., Desiderio E.

Confronto tra varietà di frumento duro e tenero in coltivazione biologica

L’Informatore Agrario, 59, 38: 29-35

Boggini G., Tusa P., Di Silvestro S., Pogna N. E.

Effects of the 1BL/1RS translocation on gluten properties and agronomic traits in durum wheat

In : Wheat structure, biochemistry and functionality. J.P. Schofield ed. The Royal Society of Chemistry. Cambridge, UK: 153-159

Bonomi F., Iametti S., Mariotti M., Pagani M.A., D’Egidio M.G.

A novel approach to define inter-protein relationships in semolina and pasta

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetic Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 1313-1315

Borrelli G.M., De Leonardis A.M., Stoppelli M.C., Platani C., Di Fonzo N., D'Egidio M.G.

Genetic and environmental effect on the characteristics affecting antioxidant properties of durum wheat

Proceedings of 2nd International Workshop "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002 : 215-218

Borrelli G.M., De Leonardis A.M., Stoppelli M.C., Platani C., Ficco D.B.M., D'Egidio M.G. and Di Fonzo N.

Oxidative properties of durum wheat: genetic and environment effect

Proceedings of the Cereal Section Meeting “From Biodiversity to Genomics: Breeding Strategies for Small Grain Cereals in the Third Mllennium”. C. Marè, P. Faccioli and A.M. Stanca eds. Salsomaggiore, 21-25 novembre 2002: 357-359

Brogna G., Desiderio E., Monotti M., Vecchiarelli V., Poma I., Venezia G., Fornara M.

Confronto tra varietà di sorgo in Italia centrale e in Sicilia

L’Informatore Agrario, 59, 13: 33-38

Cartabellotta D., Messina B., Pogna N., Russo G., Tusa P.

Certificazione di sistema e tracciabilità nella filiera siciliana del grano duro

In: Cereali: Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti del 5° Convegno AISTEC. R. Cubadda, E. Marconi eds. Alghero, 26-28 giugno 2003: 105-111

Cartabellotta D., Messina B., Russo G., Sgrulletta D.

Il monitoraggio qualitativo del grano duro in Sicilia

Osservatorio della filiera cerealicola siciliana. 1° Rapporto: La filiera del grano duro in Sicilia: 115-121

Cartabellotta D., Monastero E., Sgrulletta D., Messina B., Russo G., Tusa P.

Certificazione  del  sistema di controllo di qualità del grano duro siciliano

L’Informatore Agrario, 32: 28-29

Cartabellotta D., Sgrulletta D., Monastero E., Tusa P., Messina B., Russo G., Catalano R., Nobile G.

Quality system for the certification and traceability of durum wheat production in Sicily

Proceedings of 2nd International Workshop  "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 321-324

Cenci A., D’Ovidio R., Tanzarella O.A., Ceoloni C., Pasquini M. & Porceddu E.

Genetic analysis of the Aegilops longissima 3S chromosome carrying the Pm13 resistance gene

Euphytica, 130: 177-183

Ceoloni C., Margiotta B., Colaprico G., D’Egidio M.G., Carozza R., Lafiandra D.

Introgression of D-genome associated gluten protein genes into durum wheat

Proceedings of Tenth International Wheat  Genetic Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 1320-1322

Colucci F., Novaro P., D’Egidio M.G.

Applicazione dell’analisi d’immagine per la valutazione delle caratteristiche di alveolatura della mollica in pani di frumento duro

In: Cereali: Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti 5° Convegno AISTEC.  Alghero, 26-28 giugno 2003: 17-21

Corazza L., Gazza L., Iori A., Pancaldi D., Pasquini M., Riccardi M., Santori A.

Malattie fungine: identificazione in laboratorio

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 136-149

Corbellini M., Boggini G., Gosparini E., D'Egidio M.G.

Caratteristiche tecnologiche del grano tenero d'importazione

L'Informatore Agrario, LIX, 34: 45-47

Corradini C., D’Egidio M.G., Cecchini C.

Evaluation of fructans in various cereal crops by high-performance anion-exchange chromatography coupled with pulsed amperometric detection

Proceedings of 2nd International Workshop  "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends".  Roma, 19-20 novembre 2002: 47-53

De Gara L., De Pinto M.C., Moliterni V.M.C. and D'Egidio M.G.

Redox regulation and storage processes during maturation in kernels of Triticum durum

Journal of Experimental Botany, 54, 381: 249-258

D'Egidio M.G., Cecchini C., Cantone M.T., Gosparini E., Dottori A.

Caratteristiche qualitative delle varietà in prova nel 2001/02

Molini d’Italia: 31-41

D'Egidio M.G., Cecchini C.

Immature cereals: a potentiality for food and non-food uses

Tecnica Molitoria International, 54, 2A: 139-145

D'Egidio M.G., Cecchini C., Fornara M., Arcangeli A.

Utilizzazione della segale per la produzione di alimenti funzionali

In: Cereali : Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti 5° Convegno AISTEC. Alghero, 26-28 giugno 2003: 223-227

D'Egidio M.G., Colucci F., Fares C., Boggini G.

Monitoraggio della qualità del frumento duro

Molini d’Italia, 12: 29-41

D'Egidio M.G., Colucci F., Gosparini E., Cecchini C.

Valutazione di differenti metodi per la determinazione della qualità del glutine

In: Cereali: Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti 5° Convegno AISTEC.  Alghero, 26-28 giugno 2003: 241-245

Delogu G., Alberici R.,  Belocchi A., Codianni P., Di Miceli G., Di Prima G., Faccini N., Fornara M., Fuselli D., Gallo G., Giunta F., Invernizzi C., Motta V., Monotti M., Notario T., Pagani D., Petrini A., Poma I., Randazzo B., Saladino I., Signor M., Snidaro M., Trapani P.

Scelta delle varietà di triticale

L’Informatore Agrario, 59, 37: 45-48

Delogu G., Stanca A.M., Alberici R., Attene G., Baravelli M., Baronchelli M., Biancolatte E., Belocchi, A. Bonciarelli U., Cacciatori P., Cambrera M., Caratozzolo A., Cardone A.M., Casolani A., Cherubini M., Ciceretti L., Codianni P., Colonna M., Di Prima G., Di Sabatino D., Faccini N., Fecondo G., Ferrero C., Fornara M., Fuselli D., Frenda A.S., Gallo G., Gianinetti A., Infantino S., Invernizzi C., Li Destri O., Lombardi T., Mazzieri G., Minelli L., Monti M., Motta V., Notario T., Olimpieri G., Padovan S., Pagani D., Paoletta G., Peruzzi P., Petrini A., Piccioni I., Pons R., Preiti G., Randazzo B., Rau D., Ravaglia S., Reggiani F., Reggiani R., Rodriguez M., Sarti A., Signor M., Snidaro M., Stringi L., Vitali A.

Orzo, una pianta per la moderna agroindustria

L’Informatore Agrario, 33: 51-60

Delogu G., Stanca A.M., Alberici R., Attene G., Baravelli M., Baronchelli M.,  Biancolatte E., Belocchi A., Bonciarelli U., Cacciatori P., Cambrera M., Caratozzolo A., Cardone A.M., Casolani A., Cherubini M., Ciceretti L., Codianni P., Colonna M., Di Prima G., Di Sabatino D., Faccini N., Fecondo G., Ferrero C., Fornara M., Fuselli D., Frenda A.S., Gallo G., Gianinetti A., Infantino S., Invernizzi C., Li Destri O., Lombardi T., Mazzieri G., Minelli L., Monti M., Motta V., Notario T., Olimpieri G., Padovan S., Pagani D., Paoletta G., Peruzzi P., Petrini A., Piccioni I., Pons R., Preiti G., Randazzo B., Rau D., Ravaglia S., Reggiani F., Reggiani R., Rodriguez M., Sarti A., Signor M., Snidaro M., Stringi L., Vitali A.

Speciale Orzo. Il clima bizzarro produce qualità

Terra e Vita, 44, 37: 46-50

Desiderio E.

Grano duro, le prove nazionali incoronano le varietà migliori

Terra e Vita, 44, 37: 19-21

Desiderio E.

Cerealicoltura sostenibile

Atti Convegno “ Sviluppo rurale: il nuovo modello agricolo europeo al servizio della collettività”. Parco di Veio ed. Roma, 16-18 gennaio 2003: 80-105

Desiderio E.

Il riordino della ricerca pubblica per il sistema agricolo in Italia

Rapporto sullo stato dell’agroalimentare in Italia 2001, a cura di Fausto Cantarelli. Monte Università ed. Parma: 395-429

Desiderio E.

Cra, la riforma che verrà

Terra e Vita, 44, 49: 40-42

Desiderio E.

Produzioni vegetali nei Paesi del bacino Mediterraneo

Economia Agro-Alimentare, VIII, 2: 59-90

Desiderio E., Belocchi A., D'Egidio M.G., Fornara M., Cecchi V., Cecchini C.

Scelta delle varietà di grano duro. Risultati della sperimentazione condotta nel 2002-03

L'Informatore Agrario, 59, 36: 5-19

Desiderio E., Belocchi A., Fornara M., Serarcangeli A.

Grano duro, consiglio per la semina

Terra e Vita, 44, 40: 49-58

De Stefanis E., Sgrulletta D., Pucciarmati S., De Vita P.

Redox changes and storage protein properties in durum wheat

Proceedings  of theTenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum , 1-6 settembre 2003: 1323-1326

De Vita P., Li Destri Nicosia O., Nigro F., Platani C., De Stefanis E., Sgrulletta D., Refolo C., Spano G. and  Di Fonzo N.

Genetic improvement effects on durum wheat (Triticum durum Desf.) in Italy during the 20th century

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 132-135

Fares C., Codianni P., Schiavone M.G., Di Fonzo N., Galterio G.

Qualitative traits and storage protein composition in selected strains and new genotypes of hulled wheat (T. turgidum spp. dicoccum) compared with durum wheat (T. turgidum spp. durum)

Proceedings of 2nd International Workshop "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends”. Roma, 19-20 novembre 2002: 193-196

Fornara M., Codianni P., Perrino P., Belocchi A., Infantino S., Mazzon V., Pucciarmati S., Di Fonzo N., Desiderio E.

Scelta delle varietà di grano duro. Molise e Basilicata

L’Informatore Agrario, 59, 36: 38-40

Fornara M., Ranalli G., Belocchi A., Codianni P., Piccioni I., Desiderio E.

Scelta delle varietà di grano tenero. Abruzzo e Molise

L’Informatore Agrario, 59, 34: 38-39

Fusari M., Petrini A., De Vincenti M., Pogna N.E.

Toxicity of emmer wheat (Triticum dicoccum) in coeliac disease as  determined by agglutinating activity

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 1327-1329

Galterio G., Aureli G., Boiocchi H., Cantone M.T., Dottori A.

Grano duro: 18 nuove varietà per una pasta sempre più buona

Molini d'Italia, LIV, 5: 43-55

Galterio G., Codianni P., Giusti A. M., Pezzarossa B. and Cannella C.

Assesment of the agronomic and technological characteristics of T.turgidum ssp dicoccum Schrank and T.spelta L.

Nahrung  Food, 1: 54-59

Galterio G., Aureli G., D’Egidio M.G.

Influence of environmental conditions on durum wheat protein composition

Proceedings of 2nd International Workshop " Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 203-206

Gazza L., Niglio A., Nocente F., Pogna N.E.

Sviluppo di genotipi di Triticum durum a granella soffice

In: Cereali : Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti 5° Convegno AISTEC. Alghero, 26-28 giugno 2003: 217-221

Gazza L., Niglio A., Nocente F., Pogna N.E.

Analisi molecolare di mutanti del gene della puroindolina a in grano tenero (Triticum aestivum)

In: Cereali : Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti 5° Convegno AISTEC. Alghero, 26-28 giugno 2003: 13-16

Gazza L., Niglio A., Vaccino P., Pogna N.E.

The long arm of chromosome 5D of bread wheat contains a Pina-D1a-like sequence

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003: 1330-1332

Gazza L., Niglio A., Mei E., De Stefanis E., Sgrulletta D., Pogna N. E.

Production and characterization of durum wheat (Triticum turgidum ssp.durum) lines containing puroindolines a and b

Proceedings of 2nd International Workshop  "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 285-288

Gennaro A., Borrelli G.M., D’Egidio M.G. , De Vita P., Ravaglia S. and Ceoloni C.

A chromosomally engineered durum wheat – Thinopyrum ponticum recombinant line with novel and promising attributes for varietal development

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003, vol. 2: 881-883

Iori A., Gazza L., Niglio A., Riccardi M. and Pasquini M.

Disease assessment and resistance to rust and “Septoria complex” in wheat grown in Italy

Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium. Paestum, 1-6 settembre 2003, vol. 3: 1157-1159

Khan K., Nygard G., Pogna N.E., Redaelli R., Ng P.K.W., Fido R.J., Shewry P.R.

Electrophoresis of wheat gluten proteins

In: Wheat gluten protein analysis. Shewry, Lookhart eds. AACC, St. Paul, Minnesota, USA: 31- 59

Nardi S., Calcagno C., Zunin P., D'Egidio M.G., Cecchini C., Boggia R., Evangelisti F.

Nutritional benefits of developing cereals for functional foods

Cereal Research Communications, 31, 3-4: 445-452

Novaro P., Colucci F., D’Egidio M.G.

Durum wheat kernel shape and dimensions evaluated by image analysis

Proceedings of 2nd International Workshop “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends”. Roma, 19-20 novembre 2002: 329-332

Novaro P., Colucci F. and D’Egidio M.G.

Durum wheat Italian agroclimatic areas: their influence on kernel shape and semolina yield

Italian Journal of Agronomy, 7, 1: 57-63

Pagani M.A., De Noni I., D'Egidio M.G., Cecchini C.

Effectiveness of an industrial debranning process of durum wheat for improving semolina quality

Proceedings of 2nd International Workshop “Durum wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends”. Roma, 19-20 novembre 2002: 157-161

Pagani M.A., Casiraghi M.C., Zardi M., D'Egidio M.G., Cecchini C.

Characteristics of pasta-products integrated with immature wheat grain meal

Proceedings of 2nd International Workshop  “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 233-236

Palumbo M., Pogna N.E.

Il grano duro chiede aiuto

Spazio Rurale, 8/9: 21-23

Paradiso A., Cecchini C., De Pinto M.C., De Gara L., D'Egidio M.G.

Fructans and vitamin C contents in immature and mature kernels of Triticum durum  and in their wholemeal

Proceedings of 2nd International Workshop  “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 219-221

Pasquini M., Cacciatori P., Cardone A.M., Casini F., Conca G., Corazza L., De Ninno M., Di Giambattista G., Gazza L., Infantino A., Iori A., Natalini G., Notario T., Pietrangeli F., Pancaldi D., Peruzzi P., Porta-Puglia A., Pucci N., Raimondo I., Ratti C., Riccardi M., Rubies-Autonell C., Santori A., Sarti A., Sereni L., Tassi D., Vallega V., Virzì N.

Le malattie dei frumenti in Italia

L’Informatore Agrario, 30: 49-56

Pasquini M.

La difesa dalle malattie: interventi genetici

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 13-18

Pasquini M., Delogu G.

Manuale per la diagnosi e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu Eds.: 1-92

Pasquini M., Riccardi M.

Oidio, Ruggine gialla, Ruggine bruna, Ruggine nera

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 26-32

Pasquini M., Casulli F., Pancaldi D., Iori A., Riccardi M., Gazza L., Cacciatori P., Faccini N., Corazza L., Santori A., Vallega V., Rubies-Autonell C., Delogu G.

Metodi per il rilievo delle malattie in campo

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 79-86

Pasquini M., Gazza L. and Iori A.

Yellow rust and Septoria/Stagonospora blotches in wheat: disease development and host resistance

Atti Convegno Nazionale SIPaV. Sorrento, 1-3 ottobre 2003. Journal of Plant Pathology, 85, 4 suppl.: 300

Pasquini M., Pancaldi D. and Casulli F.

Genetic variation in Italian populations of Puccinia recondita f.sp.tritici from 1990 to 2001

Journal of Genetics & Breeding, 57: 191-200

Pasquini M., Pancaldi D., Iori A., Gazza L., Riccardi M.

Fluctuation in the development of epigeous fungal diseases of durum wheat in Italy

Proceedings of 2nd International Workshop "Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 305-309

Peressini D., Sensidoni A., Bravin B., Pollini C.M., D'Egidio M.G.

Effects of environment and cropping practices on protein composition and dough  viscoelastic properties of durum wheat

Proceedings of 2nd International Workshop  “Durum Wheat and Pasta Quality: Recent Achievements and New Trends". Roma, 19-20 novembre 2002: 211-213

Pogna N.

Biotecnologie e sementi: presente e futuro

Sementi Elette, 49: 26-33

Pogna N.

La legislazione che regolamenta gli ogm in Italia e in Europa

L’Informatore Agrario, 39: 51-54

Pogna N.

Biotecnologie e sementi: presente e futuro

Atti dell’Accademia dei Georgofili, 49: 507-526

Quaranta F., Mazzon V., Fornara M.

Mais con limitato sussidio idrico: confronto tra ibridi di ciclo medio

L’Informatore Agrario, 59, 16: 41-44

Quaranta F., Belocchi A., Mazzon V., Fornara M.

Fibre sorghum: effect of harvest date on six hybrids with different cycle in central Italy

Atti del convegno IENICA “Non food crops: from agricolture to industry”. Bologna, 15-16 maggio 2003. Agroindustria, 2, 2-3: 127-131

Quaranta F., Cardone A.M., Monotti M., Petrini A., Conti D., Fuselli D., Stagnari F., Mazzon V.

Confronto in Italia centrale tra ibridi  precoci di mais  in coltura asciutta

L’Informatore Agrario, 59, 14: 51-56

Quaranta F., Silveri D., Galante V., Mazzoncini M., Petrini A., Antonelli M., Lombardo G.M., Guiducci M., D’Egidio M.G., Belocchi A., Fornara M., Palumbo M., Codianni P., Basili O., Poli M., Piazza C., Bonù A., Antonelli M., Pontiroli R., Del Zan F., Perenzin M., Notario T., Circeo M., De Matteis D., Converso R., Spolon S.

Confronto tra varietà di frumento duro e tenero in coltivazione biologica

L’Informatore Agrario, 38: 29-35

Ranalli G., Codoni D., Fornara M., Travaglini S., Pachioli G.

Varietà grano duro. Risultati 2002-03 della rete nazionale. Abruzzo

L’Informatore Agrario, 59, 36: 49-51

Redaelli R., Sgrulletta D., De Stefanis E.

Genetic variability for chemical components in sixty European oat (Avena sativa L.) cultivars

Cereal Research Communications, 31: 185-192

Redaelli R., Vitali A., Biancolatte E., Caruso A., Codianni P., Di Prima G., Ferretti F., Frenda A.S., Fuselli D., Invernizzi C., Licciardello S., Notario T., Petrini A., Piccioni I., Poma I., Randazzo B., Reggiani F., Saladino S., Scarpello C.

Scelta delle varietà di avena

L’Informatore Agrario, 37: 39-44

Rubies-Autonell C., Ratti C., Fornara M., Vallega V.

Speciale frumento duro. Virus, le varietà resistenti

Terra e Vita, 44, 36: 58-61

Rubies-Autonell C., Vallega V. and Ratti C.

Reactions of cultivars of common wheat (Triticum aestivum L.) to Soilborne wheat mosaic virus in northern Italy during 1996-97

Journal of Plant Diseases and Protection, 110, 4: 332-336

Sgrulletta D., De Stefanis E.

Valorizzare la qualità attraverso lo stoccaggio differenziato

Molini d’Italia, 12: 43-47

Sgrulletta D., De Stefanis E., Cammerata A., Corbellini M.

Near Infrared Transmittance Spectroscopy for grain hardness determination in bread  wheat (T. aestivum L.)

Tecnica Molitoria International, 2: 111-116

Sgrulletta D., De Stefanis E., Cammerata A., Conciatori A., Turbanti G.

Controllo di qualità del grano duro nei centri di stoccaggio

L’Informatore Agrario, 32 : 25-30

Sgrulletta D., De Stefanis E., Conciatori A., Redaelli R., Pollini C. M.

Influence of different naked-oat cultivars on the nutritional value of pasta

Tecnica Molitoria International, 54: 125-130

Sgrulletta D., De Stefanis E., Redaelli R. and Pollini C.M.

Naked oats for the production of pasta with an increased nutritional value

Proceedings of the Cereal Section Meeting of Eucarpia. From Biodiversity to Genomics: Breeding Strategies for Small Grain Cereals in the Third Millenium. C.  Marè, P. Faccioli, M. Stanca eds. Salsomaggiore, 21-25 novembre 2002: 396-398

Sgrulletta D., De Stefanis E., Scalfati G., Conciatori A., Redaelli R., Biancolatte E.

Variability of dietary content (T.D.F. and b- Glucan) for oat cultivars (A. Sativa s.p.) in low input growing conditions

Cereal Research Communications , 32: 127-133

Stefanini R.

Progetti di ricerca cerealicola e lavoro di gruppo in rete: la proposta ARISTEO

In: Cereali: Scienza e Benessere dal Campo alla Tavola. Atti del 5° convegno AISTEC.  R. Cubadda e E. Marconi eds. Alghero, 26-28 giugno 2003: 187-193

Tognetti R., Delfine S., Marino S., D’Egidio M.G., Cecchini C. e Alvino A.

Effetto della concimazione azotata su una coltura di farro coltivata in quattro ambienti molisani

Atti del XXXV Convegno della Società Italiana di Agronomia, 23: 25-2

Vallega V. e Rubies-Autonell C.

Frumento: malattie virali

In: Malattie dei cereali a paglia. Manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 42-48

Vallega V. e Rubies-Autonell C.

Avena: malattie virali

In: Malattie dei cereali a paglia, manuale per la diagnosi delle principali patologie e per il riconoscimento dei relativi agenti patogeni. M. Pasquini e G. Delogu eds.: 74-75

Vallega V., Rubies-Autonell C. e Ratti C.

Reaction of durum wheat cultivars to mixed SBWMV and WSSMV infection in central Italy

Phytopathologia Mediterranea, 42: 177-182